donderdag 27 juli 2006

Dierendagboek (10)

Kikkers uit onze vijver.

Hier vier mooie exemplaren.
Ze kwaken als de beste.
Soms lijkt het wel een koor.

maandag 24 juli 2006

Het ultieme genieten.

Gisteren was er weer zo'n moment. S'morgens vertrokken voor een rit met de oldtimer. T. en S. gingen mee. Onze puber J. was uit logeren. Dat komt dan goed uit want in onze auto's is maar plaats voor twee personen. Dus met twee equipes op naar Limburg. En wel te verstaan naar Heythuysen. Daar werd voor de vijfde keer de Leudal Thuisblijversrit gereden. Een tocht van honderdentien kilometer. Daar aangekomen, arriveerden er nog een stel brabanders. En samen vormden we een clubje van vier auto's, die met elkaar de rit reden. Het was warm, maar met de wind in je haar is dat goed uit te houden. Wij wisselen dan, ongeveer halverwege van auto, zodat ieder om de beurt 'open' kan rijden. Dit was natuurlijk al genieten van de bovenste plank. Maar het kan nog beter. Na de rit zijn we doorgereden naar Stevensweert. Daar onder de bomen op een terras wat gegeten. Na het eten even uitbuiken op een bankje aan de maas. Zittend in een briesje met een zon die over het wateroppervlak schijnt. Bootjes die voor je heen en weer varen. Mensen die zich zichtbaar vermaken op het water. Op waterski, drijvende band, zeilend of gewoon een bootrace. En onze kinderen die zich vermaken op een drijfend ponton, dat heen en weer gaat van de zojuist onstane golfslag. Dan overkomt mij een gevoel dat ik wil vasthouden. Het liefst blijf ik daar zitten voor altijd, zo geluksmakend en voldaan.

zaterdag 22 juli 2006

Frambozen

Sinds dat ik ergens heb gehoord of gelezen dat frambozen erg gezond voor je zijn, eet ik ze regelmatig. Meestal door de muesli s'morgens en s'middags. Ik koop ze in een bakje bij de supermarkt. Dat is duur. Vandaag kreeg ik zes frambozenplantjes. Het zijn late frambozen. Ze geven vruchten in augustus. Nu moeten ze nog een plekje krijgen. En als we ze dan heel erg vertroetelen, hebben we misschien al frambozen uit eigen tuin, dit jaar. Ik hoop het.

donderdag 20 juli 2006

Aan tafel zitten.

Vandaag weer een hete dag. Dan heb ik meestal geen zin om te koken. Uit eten gaan staat dan ook vaak op mijn verlanglijstje in de zomervakantie. Dit keer zouden we naar de Griek. Op het terras buiten natuurlijk. Er zaten ook heel wat kinderen aan tafel. Een tafeltje trok de aandacht. Daar zat een jongen van een jaar of acht met zijn moeder, een vriendin van die moeder met een oudere zoon van een jaar of elf en een hond. Die jongen van acht had geen zitvlees. Oké dat kan. Er werd ook niet op gelet, want mam had het druk met praten met haar vriendin. Die jongen kon wel vijf keer 'mam' zeggen, dan werd er eindelijk eens geluisterd naar wat hij te vertellen had. Hij sprong iedere keer van zijn stoel en ging demonstratief doen. Zoals aan de paal van de parasol rondjes lopen draaien. En toen mama het in de gaten had en hem terugriep reageerde hij op zijn beurt natuurlijk ook pas bij de vijfde keer roepen. Bij dit soort taferelen gaan mijn haren nog steeds overeind staan en mijn handen jeuken. Bij ons geldt de regel: de kinderen moeten gewoon aan tafel blijven zitten. Ik probeer niet te kijken, maar doorgaans lukt me dit niet.

maandag 17 juli 2006

Verkoeling

Heel leuk dit weer. Vooral doorgaan! Dan hebben we een echte zomer. En doen wij als thuisblijvers niet onder voor de mensen die in frankrijk en elders op vakantie zijn. Maar af en toe verkoeling zoeken is toch ook wel fijn. Dat kan door in de schaduw aan het water te liggen. Wat zwemmen als het weer te heet word. En een siësta houden. Weer in actie komen als de hitte wat afneemt. Dit is dus na acht uur s'avonds. Maar wat nou als je daar geen zin in hebt. Er is een oplossing. Naar de winkel gaan! Heerlijke koele temperatuur en je kunt nog wat doen ook. Dat is dus wat wij vandaag gedaan hebben. Dan pak je natuurlijk wel een grote winkel, die van alles en nog wat heeft. De Makro. Wij hebben ons er toch zo'n drie uur vermaakt. Of heb je andere ideeën?

donderdag 13 juli 2006

Dierendagboek (9)


Parmantig bezoek.

Na het eten zaten we aan de koffie op het terras, toen er ineens bezoek verscheen op de poort. Een pauw sprong de tuin in. Hij liep regelrecht naar de vijver. Daar lestte hij zijn dorst. Toen ging zijn wandeling verder langs de vijver, richting bos en daar verdween hij.


Gisteren hadden we een andere bezoekster. Een fazanthen. Zij kwam vanuit het bos. Tussen de hoge grassen langs de vijver, bleef ze staan. In alle rust nam ze een drinkpauze. Enkele minuten lang stond ze daar. Toen keek ze om zich heen of de kust veilig was en nam een spurt richting bos. In de schaduw vond ze nog wat zaden. En net zo snel als ze er was, was ze ook weer weg.

Iedere dag sta ik er versteld van wat een vijver voor aantrekkingskracht heeft op allerlei dierenleven.

maandag 10 juli 2006

Klier- indewegzitdag

Hoe ziet die er uit? Nou met een stel kinderen die na een week vakantie het slaaptekort gaan voelen van het later naar bed gaan. Simpelweg omdat ze het uitslapen nog niet te pakken hebben. Of omdat ze hun tent aan de rand van de vijver opzetten en dan wakker gemaakt worden door kwakende kikkers. En natuurlijk omdat het gewoon vaak te warm is om in slaap te komen. De voorraad aan boodschappen was klein dus vanmorgen eerst naar de winkel met T. en S. J. ligt dan nog lang en breed te slapen. Die sliep ook in een tent, maar wordt nergens wakker van. Dat heb je als je slechthorend bent en je gehoorapparaten gewoon uit kunt doen. Dan kun je ook niet wakker worden van gekwaak, dan wordt je nergens wakker van. Nee, J. is gewoon onze grote uitslaper. Met elf uur of half twaalf heeft hij geen moeite. En ik laat hem maar, allang lekker makkelijk. In de winkel begon het. De een zat de ander met het boodschappenwagentje steeds op de hielen. De andere kon ook geen meter verderop gaan lopen. Dus ik wat opdrachten gegeven. Zo van: "zoek jij maar koekjes uit. weeg jij de groente en maak een bonnetje. wat zullen we vanavond eten." Dan hebben ze wat beters te doen dan elkaar in de weg zitten. Maar thuis aangekomen bleven ze aan de gang. Buitenspelen liep steeds op ruzie uit. Elkaar geen beurt gunnen. Steeds commentaar op de ander. Gewoon treiteren en klieren. De bedtijd is vandaag dus net als normaal. Een bijslaapnacht, zo kun je het noemen. Daar komt nog bij dat J. gaat logeren. In het vooruitzicht een rustige lange avond. Wat zal ik eens gaan doen?

p.s.: Ja, ik heb Wibledon zonder onderbreking mogen kijken.

zondag 9 juli 2006

Tennis

Gisteren realiseerde ik me dat ik nog geen wedstrijd af heb kunnen kijken. Wel allemaal van die stukjes. Zonder begin of zonder einde, flarden. Vroeger hing ik dagelijks voor de televisie, om het tennistoernooi van Wimbledon te kijken. Ik wist ook precies wie er nog inzat of wie eruit lag. Nu heb ik een stukje van een wedstrijd gezien en de rest lees ik de dag erop in de krant. Dus vandaag heb ik me voorgenomen dat mama de finale gaat kijken van de heren, de zwitser Roger Federer tegen de spanjaard Rafael Nadal (naam opgezocht op de site, dat heb je dus als je het niet meer bijhoudt, dan weet je de namen niet meer). Vanmorgen heb ik de kinderen al voorbereid door te zeggen:"ik wil vanmiddag tennis kijken." Dan krijg je een reaktie als:" alweer." Ze snappen ook echt niet wat ik er aan vind. Ik snap ook niet wat hun aan al die tekenfilmpjes vinden op foxkids of jetix. Ik installeer me om half drie voor de t.v. Ik ben benieuwd of ik dit keer de wedstrijd zonder storing uit mag kijken. Laat papa het dan maar regelen, ik ga niet uit mijn stoel. Wil je voor mij duimen?

zaterdag 8 juli 2006

Waar nu weer over

Nu ik een blogger ben of zeg je aan het bloggen ben of een blog heb. Je mag zelf kiezen. Vind ik het dus moeilijk om regelmatig een stukje te schrijven. Van mezelf vind ik dat ik niet iedere dag moet schrijven, maar toch zeker eens in de drie of vier dagen, zeker niet langer. Toen ik nog niet begonnen was dacht ik:" dat doe ik wel even". Maar in de praktijk valt dat dus knap tegen. Nu wordt ik de komende weken natuurlijk ook bezig gehouden door de jongens die thuis zijn. En om dan steeds te lopen denken: "wat zal ik nu weer eens schrijven". Daar ontbreekt het me nu aan tijd. Gewoon schrijven wat je bezig houdt. Dat is veel, maar ik vindt het niet interessant genoeg voor de mensen die dat dan zouden lezen. Of vergis ik me hier misschien in?

dinsdag 4 juli 2006

Vakantie begonnen

Hier is de vakantie al echt begonnen. Gisteren is S. met het jeugd vakantie werk naar de Burgers Zoo geweest, met de bus. Dat zal wel warm geweest zijn. Ze hadden ijs op, een suikerspin, frietjes en veel gedronken. De rest van het gezin heeft op een terras in de schaduw genoten van een heerlijke maaltijd bij de Gauchos. Later opblijven als anders en lekker uitslapen. Al is het wat moeilijker om in het ritme van uitslapen te komen. J. heeft dat niet. Elf uur half twaalf haalt hij iedere dag wel. Vandaag is onze tuin omgebouwd tot een camping. Er staan twee tentjes in. Een voor T. en een voor S. Ook het zwembad wordt intensief gebruikt. Wat heerlijk als je steeds een duik kunt nemen om even af te koelen. De vissen storen zich niet aan de kinderen. Ze springen boven het water op jacht naar insecten. Nou laat het zo maar een aantal weken voortduren. Dan is onze vakantie bij deze al een succes.

## ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ♡ ##